Mi a pilates?

A pilates módszer a test nyújtására, megerősítésére létrehozott gyakorlatsor. Ötvözi a keleti és a nyugati filozófiát. Erőközpontunkra összpontosít, és speciális légzéstechnikát alkalmazva erősíti egész testünket. Jellegzetessége, hogy minden gyakorlatsort csak kevésszer ismétel, hogy folyamatosan ébren tartsa elménket is. A pilates esetében is, csakúgy mint minden mozgásformánál elengedhetetlen a kitartás és a rendszeresség! 

Tíz edzés után érzed a különbséget, húsz után látod is, harminc után pedig teljesen megújul a tested!”

Nézz be az óránkra!

A pilates 6 alapelve

Koncentráció

A pilates lényege a jelenlét az adott pillanatban. Tudatosan kontrollálni kell a testünket és mozgásainkat. Az összpontosítás nem más mint, a figyelem egy ponton, egy dolgon tartása.

Ellenőrzés

A pilates-módszer segítségével jobban figyelünk a testünkre azáltal, hogy az ismétlődő mozgásokat tudatos ellenőrzés alá vonjuk. Ez a tudatosság jelen lesz a mindennapjaidban is.

Pontosság

Az igazi erő a mozgásban is, csakúgy mint a mindennapokan a pontosságban rejlik. Minél pontosabb a feladataink végrehajtása, annál hamarabb érjük el célunkat.

Központosítás

A központosítás arról szól, hogy ezt az erőközpontot felfedezzük, megértsük, és vele együttműködésben mozogjunk. Az erőközpont tudatos használatával gerincünk megerősödik, így jobban bírjuk majd a mindennapos terhelést

Áramlás

Minden gyakorlatnak megvan a ritmusa, dinamikája. Ebben a módszerben a mozdulatokat kecsesség és folyamatosság jellemzi. A mozdulatok közben nincs megállás, az egyik mozdulat természetesen folyik át egy másikba.

Légzés

A pilates légzéstechnikája a laterális, vagyis oldallégzés. A légzésre való odafigyelés a magunkra való odafigyelés első lépése. Nyugtatja az elménket, megtiszítja testünket, és támogatja az izmok működését.

Hogy zajlik egy pilates óra?

A pilates óra 60 perces. 10 perc bemelegítéssel kezdjük, melynek fő célja testünk előkészí­tése a terhelésre, valamint a mentális ráhangolódás. Ezt követi 40 perc pilates gyakorlatsor, mely minden órán más és más, a könnyű gyakorlatoktól haladunk a nehezebb feladatok felé. Különböző eszközökkel dolgozunk, mint pl. 1-1,5 kg kézisúly, pilates karika, softlabda, gumiszalag, nagylabda. Az intenzí­v mozgás után 2 perc relaxáció következik, melynek célja a test és elme lecsendesí­tése, befelé koncentrálás. Az órát 8-10 perces nyújtással zárjuk. A gyakorláshoz szükséges kényelmes, lehetőleg természetes anyagból készült ruházat. Mezítláb vagy zokniban vagyunk az óra folyamán. Szőnyeget és minden más eszközt biztosí­tok, de ha valaki saját tornaszőnyegen szeret gyakorolni, akkor természetesen hozhatja magával. 

Hogy fogod magad érezni az órák után?

  • Megnő az önbizalmad, csinosabb leszel
  • Gerinced kiegyenesedik, tartásod javul, csökkennek deréktáji fájdalmaid
  • Érezhetően több energiád lesz a hétköznapokban, nehezebben leszel fáradt és könnyebben veszed a mindennapi akadályokat
  • Életöröm, energia tölt el. A depresszós hangulat csökken, öröm járja át a tested és a lelked
  • Javul az összpontosításod, a szellemi teljesítőképességed
  • És nem utolsó sorban büszke leszel magadra kitartásodért és a jól elvégzett munkáért

Olyan mozgáslehetőségről, tornáról van szó, amit bármely életkorban el lehet kezdeni, szóval nem kifogás se a korod, se a súlyod. Nincsen külön kezdő és haladó csoport, de az órákat igyekszem úgy felépíteni, hogy akár a kezdők, akár a haladók számára megfelelő legyen. Csak annyira megerőltető, amennyit elbírsz, amennyi neked kell.

Differenciálást végzek a csoporton belül, vagy a feladatokat úgy vezetem be, hogy a könnyűtől haladjunk a nehezebb felé. Azt szoktam mondani, hogy az első alkalmakat mindenki szó szerint végig nyögi, mert a feladatok nagyon jól rávilágítanak a hiányosságokra. Pilates, a módszer megalkotója úgy fogalmazta ezt meg, hogy: „Tíz edzés után érzed a különbséget, húsz után látod is, harminc után pedig teljesen megújul a tested!”

Miért járok pilatesre?

A gyerek utáni megváltozott testemet szerettem volna újra "szintre" hozni, csináltam mást is, de ez a pilates óra az ami egy sokkal jobb formát adott mint amit szerettem volna. Fiatal koromba vékony szerettem volna lenni, később izmos, most 40-hez közeledve, gyerek után egészséges és formás. Nekem ebbe teljesen beleillk a pilates.
Margó
Én már nagymami vagyok, de nem élhetek muzsikaszó azaz mozgás nélkül. A pilates javítja az állóképességet és tónusossá teszi az izmokat. Pá-pá reggeli hát és derékfájás!
Éva
Ez a mozgásforma mindenkinek végezhető! Minden magamnak kreált kifogás leküzdhető vele! Már nem vagyok fiatal... Nem bírom... Nincs kedvem... Deeeee! ☺️ A legjobb, hogy mindig változatosan, odafigyelve tartod az óráidat! Már várom, hogy újra találkozzunk! Erősít, formál, feszesít és mindig feltölt! A legjobb segítség abban, hogy önmagamhoz képest egyre jobb legyek! Köszönöm!
Matild

Kinek ajánlom a pilatest?

 Nemtől és kortól függetlenül majdnem mindenki végezheti a gyakorlatokat.

 

Kinek nem?

Várandósság, súlyos betegség alatt vagy után, 

műtéti beavatkozásokat követően nem ajánlom a pilatest. 

 

Close Menu