David Beckham, Tiger Woods, Rod Stewart, Hugh Grant és Samuel L. Jackson

Mi a közös bennük azon túl, hogy sikeres, híres és mindenki által ismert férfiak?

Mindannyian a pilates, mint mozgásforma elkötelezett hívei. Sőt, továbbmegyek! A pilates megalkotója, Joseph Pilates is férfi volt. 

A pilatest sokan női mozgásformának titulálják, pedig jótékony hatásai pont ugyanannyira jelentkeznek férfiaknál is. Arra pedig nagy hangsúlyt helyezünk, hogy komfortosan érezd magad. Férfi oktatóval, férfi társaságban tartunk Neked órákat.

Tíz edzés után érzed a különbséget, húsz után látod is, harminc után pedig teljesen megújul a tested!”

Nézz be az óránkra!

A pilates 6 alapelve, ami a mindennapi életedre is hatással lesz!

Koncentráció

A pilates lényege a jelenlét az adott pillanatban. Tudatosan kontrollálni kell a testünket és mozgásainkat. Az összpontosítás nem más mint, a figyelem egy ponton, egy dolgon tartása.

Ellenőrzés

A pilates-módszer segítségével jobban figyelünk a testünkre azáltal, hogy az ismétlődő mozgásokat tudatos ellenőrzés alá vonjuk. Ez a tudatosság jelen lesz a mindennapjaidban is.

Pontosság

Az igazi erő a mozgásban is, csakúgy mint a mindennapokan a pontosságban rejlik. Minél pontosabb a feladataink végrehajtása, annál hamarabb érjük el célunkat.

Központosítás

A központosítás arról szól, hogy ezt az erőközpontot felfedezzük, megértsük, és vele együttműködésben mozogjunk. Az erőközpont tudatos használatával gerincünk megerősödik, így jobban bírjuk majd a mindennapos terhelést

Áramlás

Minden gyakorlatnak megvan a ritmusa, dinamikája. Ebben a módszerben a mozdulatokat kecsesség és folyamatosság jellemzi. A mozdulatok közben nincs megállás, az egyik mozdulat természetesen folyik át egy másikba.

Légzés

A pilates légzéstechnikája a laterális, vagyis oldallégzés. A légzésre való odafigyelés a magunkra való odafigyelés első lépése. Nyugtatja az elménket, megtiszítja testünket, és támogatja az izmok működését.

Hogy zajlik egy pilates óra?

A pilates órát férfi oktatóval élvezheted, csak pasis társaságban.

A pilates óra 60 perces. 10 perc bemelegítéssel kezdjük, melynek fő célja testünk előkészí­tése a terhelésre, valamint a mentális ráhangolódás. Ezt követi 40 perc pilates gyakorlatsor, mely minden órán más és más, a könnyű gyakorlatoktól haladunk a nehezebb feladatok felé. Különböző eszközökkel dolgozunk, mint pl. 1-1,5 kg kézisúly, pilates karika, softlabda, gumiszalag, nagylabda. Az intenzí­v mozgás után 2 perc relaxáció következik, melynek célja a test és elme lecsendesí­tése, befelé koncentrálás. Az órát 8-10 perces nyújtással zárjuk. A gyakorláshoz szükséges kényelmes, lehetőleg természetes anyagból készült ruházat. Mezítláb vagy zokniban vagyunk az óra folyamán. Szőnyeget és minden más eszközt biztosí­tok, de ha valaki saját tornaszőnyegen szeret gyakorolni, akkor természetesen hozhatja magával. 

Hogy fogod magad érezni az órák után?

  • Szálkásabb lesz a tested
  • Kitartó munkával igazi beton hasizmot építesz magadnak!
  • Nem fog fájni a hátad, gerinced, derekad
  • Feltöltődsz energiával, a mindennapi munkádat hatékonyabbá teszed
  • Javul az összpontosításod, a szellemi teljesítőképességed
  • És nem utolsó sorban büszke leszel magadra kitartásodért és a jól elvégzett munkáért

Olyan mozgáslehetőségről, tornáról van szó, amit bármely életkorban el lehet kezdeni, szóval nem kifogás se a korod, se a súlyod. Nincsen külön kezdő és haladó csoport, de az órákat igyekszem úgy felépíteni, hogy akár a kezdők, akár a haladók számára megfelelő legyen. Csak annyira megerőltető, amennyit elbírsz, amennyi neked kell.

Differenciálást végzek a csoporton belül, vagy a feladatokat úgy vezetem be, hogy a könnyűtől haladjunk a nehezebb felé. Azt szoktam mondani, hogy az első alkalmakat mindenki szó szerint végig nyögi, mert a feladatok nagyon jól rávilágítanak a hiányosságokra. Pilates, a módszer megalkotója úgy fogalmazta ezt meg, hogy: „Tíz edzés után érzed a különbséget, húsz után látod is, harminc után pedig teljesen megújul a tested!”

Kinek ajánlom a pilatest?

 Nemtől és kortól függetlenül majdnem mindenki végezheti a gyakorlatokat.

 

Kinek nem?

Súlyos betegség alatt vagy után, 

műtéti beavatkozásokat követően nem ajánlom a pilatest. 

 Miért járok Pilatesre?
Vendégcikk egy férfi vendégtől

Az online társkeresés érdekes hozományai –  avagy Pilates és én

Így picurkát közelebb az öt X-hez, mint a négyhez -most mivan?! Az 59 az közelebb van az 5 X-hez, mint a 4-hez. Nem? De! Akkormeg?! – fel-fel ötlik bennem az idea, hogy praktikus lenne a lehető legjobb életminőségben megélni amennyit még lehet. Ehhez – egyebek mellett – célszerűen be kell(ene) iktatni életvitelembe a rendszeres testmozgást (is). Elhatározás szinten ez már elég régen „megvan”, némi ismeretanyaggal is bírok az emberi test működése, az egészség helyreállítása- megőrzése terén, és különleges sporteszközökkel is el tudnék látni egy kisebb csapatot is. Csak hát a megvalósítás valahogy várat magára.
– No! Vágjunk bele!

 „A mozgás sok mindenre orvosság, de nincs gyógyszer, ami a mozgást helyettesítené”  
vélekedtek az ókori görögök
– De milyen testmozgás legyen? –keresi az elmém a további halogatás lehetőségét.   Oké oké hogy, fő az egészség, ám lássuk be, míg be nem következik valami fenyegető, elég hátul áll a motivációs ranglistán. Valamit a napi szinten felgyülemlő stressz semlegesítésre is ki kellene találni. Aztán meg az sem lenne baj, ha azon túl, hogy jól érzem magam a bőrömben, az a külsőmben is megmutatkozna.Miért? Aki arra vetemedik, hogy túlsúlyosnak aposztrofál, az számoljon megvetésemmel! Mert pl. ha 6 – 8 centivel magasabb lennék, kimondottan vézna hatást keltenék. Jó, nem mondom, az a plusz, a mi has tájékon állandósult, vállban kívánatosabb lenne, vagy ha úgytetszik a karcsúsított ingek más testalkatúakon jobban mutatnak. Testfelépítésem némi iróniával kispóroltnak nevezhető, és vannak egyéb nem publikus kihívások is esztétikai összefüggésekben.  Mondjuk úgy, hogy az „Adonisz index” (https://femina.hu/kapcsolat/adonisz_index/)olyan a számomra, mint a házas csigának az autópálya túloldala. (oda születni kell) Elérhetetlen.

 Apropó „házas” csiga
„Asszony kell a házba”
(by Kőműves Kelemen)
Online társkeresés folyományaként egy kedves nyíregyházi hölgy (kihívásból? tévedésből?)  „szóba elegyedett” velem. Társalgásunk során felmerült, hogy következetes résztvevője a Nyár utcában egy speciális női tornának. Valamiért késztetést éreztem, hogy utánajárjak, mi lehet az.

  • Nidda! Há’ ott meg egy PILATES stúdió működik!  
  • Én meg már régóta „szemezek” a PILATES-szel
  • Hö! Méghogy „női torna” Amennyire én tudom, a névadó Első-világháborús hadi sérülteket rehabilitált kiemelkedőeredményességgel, és mintha azok férfiak lettek volna…….

Maga Joseph Hubertus Pilates vele született asztmával, angolkórral, ízületi megbetegedésekkel számolt le módszere által, és 87 éves korában hunyt el egy tűzesetben belélegzett forró füst és levegő miatt megégett tüdeje okán.
A „csillagok együttállása” tálcán kínálta a lehetőséget:

Pilatesre fel!


Na neeee! Az órarendben napokkal, mi több: hetekkel előre lefoglalva szinte minden Pilates/Bodyart időpont. Kígyós Vali kedvesen invitált: minden foglakozás koedukált, ám hamarosan………   Hmm.. a honlapon http://www.pilatesnyiregyhaza.hu/ (akkor még) terv szinten létezett csak a férfi foglakozások indítása:.   Valahogy ódzkodtam az „amazonokhoz” bekapcsolódni. Tartottam tőle, hogy ártana az önbecsülésemnek. Azóta tudom is.

Éééés tádáámm: Március 8.-án elstartolt az első kimondottan férfiaknak indított foglakozássor. Nőnapkor. Hmm..  
Kellemes meglepetés, már első alkalommal elérte a hat főt a létszám. (Mondjuk a hölgyek ÁLLANDÓ 24 körüli létszámhoz képest ez „karcsú”.) Az öltözőben -„déjá vu” – egymást méregetjük kinek mekkora. A has-körtérfogata Előttünk gyerekcsoport „mozgolódott”. Éés miénk a terem, meg a lehetőség. Instruktorunk Mikulics Ádám (hosszú, mint a vasárnap ebéd nélkül ) minden mozdulatában mozgásművész, kedvesen és határozottan hamar ráébreszt minket, hogy miért is vagyunk itt. Semmi megerőltető, semmi teljesíthetetlen, kevés ismétlésszám, alapjában véve semmi olyan, amit egy kisgyerek játszva meg ne tudna csinálni. A gyakorlatok egymásból fakadóak, azaz zéró lehetőség az elmének elkalandozni. Hoppá! Hiszen ez a stressz oldás alapja: egyvalamire összpontosítani, ami eltér a stresszt kiváltó dolgoktól.  Ádám „előénekli” mutatja, velünk csinálja a mozgássort. Nagy hangsúlyt fektet a CORE izmok, (ágyéki gerincszakaszt stabilizáló izmok) az egymással ellentétes működtetésű- antagonista – izmok aktivizálására, miképpen az aktuálisan igénybe vettek nyújtására, lazításra is Mindamellett hogy semmi megerőltető, szakad rólunk a veríték, és tanulságos lenne egy pulzusmérőt is megnézni. A záróizmok kontrollálása is figyelmet követel. Nem mondom, hogy zihálunk, de hálával gondolunk az elsőre indokolatlannak ható hangerőn szóló zenére, ami a nyögdécselésünket is jótékonyan elfedi. Sejtettem, hogy az edzéskezdethez képest korábbra kellet volna tenni az utolsó étkezést, most már meg tudom is. Nagy hasznát veszem az előrelátóan bekészített papírzsebkendőnek is. A gyakorlatok meghatározó része fekvő pozícióban „zajlik”, és a végére lent is maradunk a padlón relaxálás, lazítás címén, mondhatni a szó valós, és átvitt értelmében is padlóra kerülünk. Valahogy mégis más ez az érzet, mint egy megerőltető nap fáradtsága. Paradoxmódon egyszerre vagyunk kifacsarva, és feltöltődve.

 Miután e flört-ből tartós viszonyt szeretnék kialakítani, kezdeményezem a péntek 18 órain túl egy további foglakozás beiktatását. A rákövetkező napokon némi derűvel konstatálom, hogy nem minden mozdulatom szándékom szerint való. Például a köhögés, a nevetés igen mókás….lenne, ha merek köhögni, s attól nevetni.

Majd két hét múlva nyílt lehetőségem újra menni. 

És ez alkalommal igazolást nyer egy feltevésem,miszerint a gyengébbik nem teljesítőképessége, testhasználata a férfiemberének a többszöröse. Ugyanis Ádám elfoglaltsága okán Vali ismertetett meg bennünket a Bodyart –testszobrászat mibenlétével. Hááát, Had idézzem szabadon Moldova György Égi Szekér című könyvévből az öreg szántó-vetőt, akit a mezőgazdasági-permetező repülőgép pilótája megreptetett, és néhány műrepülőkunsztot is csinált vele. „Há’ erre gondoltam. Ezt is sejtettem. No, ezt azé’ nem hittem volna!” Túlzás nélkül állíthatom, estünkben a testszobrászat nagyona kőtuskó sziklából való kifejtésével kezdődött. És a lányok rendszeresen ezt csinálják. Nem mondom……   Vali magától értetődő természetességgel, könnyedséggel mutatja-csinálja, instruálja agyakorlatokat, szelíden be-be visz egy egy fricskát a „naagy-erős férfitestek” rovására, és még annyi kitérőt sem enged az elmének, hogy viszonyításként a tükörben szemlélhesd esetlenkedésedet.  Persze azért csak muszáj megszemlélni egy-egy mozdulat mibenlétét, no, nem a tükörben, hanem hogy Vali hogyan csinálja. Valahogy a legkevésbé három gyerek édesanyját látom, hanem egy versenyparipáéhoz hasonlatosan ruganyos akár robbanásra is kész izomzattal-inazattal bíró „lényt”akinek elhisszük, hogy a PILATES által hasonlatosan jól tudhatunk majd funkcionálni. Egyszer……… Úgy hiszem ez a hitelesség alapja. Vali megnyugtat, azidőközben megvalósuló hétfői, és a pénteki alkalmakat továbbra is Ádám „celebrálja”. Tehát 2 napom van arra, hogy regeneráljak. Testkultúrozás előtt 2 órával táplálkoztam utoljára. Jól tettem. Legközelebb a fagyit is foglakozás utánra hagyom. Szombat, vasárnap tulajdonképpen csak a leüléssel, felállással, oldalra, előre- hátra hajlással, köhögéssel, tüsszentéssel, nevetéssel vannak gondjaim.

Ez idáig 10 alkalommal lehettem részese „adolognak”, ebből kétszer újólag „megkaptuk” Valit (mert megérdemeljük J) Úgy hiszem, ez egy tartós viszony lehet. A PILATESSEL. Sőt! Akár házasság…… 

Mit kapsz ma 1.000 Ft-ér, pláne 800-ért?

A választ ki-ki keresse meg maga. Ha hozzám hasonlatosan egy élhető életminőséget szeretnél magadnak, az ahhoz vezető út egyik alapköve a rendszeres testmozgás. Amennyiben ehhez – megint csak hozzám hasonlatosan – olyan mozgásformát keresel, ami által a fizikai test funkciókövetkezményként helyreállnak, ahol stressz megint csak következményként semlegesedik, ami által visszatanulod a magadra figyelést, nem melleslegviszonylag rövid idő alatt látható, kézzelfogható pozitív változást hoz a létedbe, ha nem is kizárólag, de az elsők között tudom figyelmedbe ajánlani a PILATES-t.  Nem hiszed, amit leírtam? Járj utána! S ha jót akarsz magadnak, vegyél bérletet a VALIART foglakozásaira! Úgy 800 Ft. És mit kapsz ma 800 forintért?!

Close Menu